Az oldal üzemeltetését a Magyarországi Református Egyház látja el!

Ti felkiáltójelek vagytok!

2011.05.23., 13:25

„Egy nap, ami nem érted van, de igazán rólad szólhat” – ígérte egy hang a Szeretethíd beharangozó videójában. A Kárpát-medencei református önkéntes napok résztvevőinek nyomába eredtünk, hogy megtudjuk, tényleg így történt-e? Kik és hogyan szolgáltak május 20-21-én? Erről szól – korántsem teljes – budapesti körképünk.
A pénteki hivatalos megnyitó után a Lónyai Utcai Gimnázium udvarán összegyűlt önkéntesek átvonultak a közeli Nehru partra szemetet szedni. A Duna-parton szorgoskodók egyik csoportja „lónyais” diák volt, a másik egy budaörsi baráti társaság, köztük a Deák Bárdos család négy tagja. „A gyerek osztálytársának anyukája szervezett be minket,” – mondja az édesanya, a közelben dolgozó férje siet hozzátenni, a szándék megvolt bennük, a helyszín ötlete jött a kedves ismerőstől.

A szemétszedés példamutatás

Hasonló munkát végzett másnap reggel tucatnyi református önkéntes Zuglóban. A Kassai téren szedtek szemetet, s nem ez volt az első Szeretethíd, melyen részt vettek. „Nagyon könnyű dolgunk van tavalyhoz képest” – árulta el egyikük. Akkor egy gyermekjóléti intézmény területét tisztították meg. A zöld területet nyáron gyerekek táboroztatására használják, de télen hajléktalanok húzódtak a fák közé. „Ezek az emberek ott éltek, nagyon sok szemét és mocsok maradt utánuk, azt mind el kellett takarítani, mire elkezdődtek a táborok” – emlékszik vissza Regina.A kerület alpolgármestere, Kovács Balázs is gumikesztyűt húzott, ő is részt vett a csikkvadászatban. Mint mondta, önkormányzati pénzből nem tudják kifizetni Herminamező legszebb és legforgalmasabb terének folyamatos tisztán tartását, ezért a környék lakói nagyon hálásak az önzetlen szemétszedésért. Miközben arról beszélgettünk, hogy a parkban tilos kutyát sétáltatni, két eb is megjelent, hogy egészségügyi sétáját a tiltó táblák közvetlen közelében végezze el. Csak remélni tudjuk, hogy az őket pórázon vezető gazdik elgondolkodtak a szeretethidas pólóban görnyedező, nejlonzsákos embereket láttán.

Gyerekekért dolgoztak

Körutunk következő állomása egy játszótér volt Pesterzsébeten, melyet vidéki önkéntesek hoztak rendbe. „Szerdán láttam a Facebook-on ezt a lehetőséget, rögtön szóltam az ismerőseimnek – mondja harmincas éveiben járó Róbert, aki épp a homokozót ássa fel. – Ha előbb tudok a dologról, jobban megszerveztük volna, hogy többen jöhessünk.” Csodálkozott, mikor ezt a munkát kapták, szerinte az ilyen feladatok benne vannak a közmunka-programban, de társaival zokszó nélkül dolgoztak a harmincöt fokos hőségben. Füvet nyírtak, gereblyéztek, bokrot metszettek. Közben a gyerekek nem zavartatták magukat, szüleik pedig örültek a változásnak.

Egyéni jelentkezők, családok és baráti társaságok mellett gyülekezeti közösségek is bekapcsolódtak az önkéntességbe. Piros, kék, zöld, narancs- és citromságra színekben pompázott a krisztinavárosi udvar, ahová beléptünk, vidám pestszentimrei ifisek csiszoltak, festettek és locsolkodtak. Egy bölcsőde kiságyait mázolták át közösen, a dolgozók nagy örömére.„Segíteni jó – mondja egyikük, Réka. – Boldogság, hogy hasznos dolgot csinálhatunk, értelmes az életünk.” Év közben spontán Szeretethidat is szerveztek, egy idős gyülekezeti tag kertjét tették rendbe. „Negyvenként ágyból harmincat újítanak fel – mondta a bölcsőde vezetőjének helyettese, Együd Zsuzsa. – Hétfőn lesz nagy öröm, ha a kicsik meglátják a színes ágyakat.”

Hogyan kell kertet építeni?

Az Újpest-Belsővárosi ifisek délután kettő körül gyülekeztek a Nagyvárad téri aluljáróban. Míg a többieket várjuk, arról kérdezem őket, mit fognak csinálni. „Kertet építünk majd” – mondják. Nem tudták megmondani, hogy az mit takar, de néhány perc múlva minden kiderült az Orczy-kertben.Egy gyógynövényes kertet kellett ültetni, ahhoz virágágyásokat kialakítani. Előkerültek a kapák, ásók, lapátok és vidám zene mellett elkezdődött a munka. A 2003-ban alakult Orczy Kultúrkert Egyesület jött elő az ötlettel, hogy létesítsenek füvészkertet a közepesen sérülteket befogadó otthon mellett.

A kerti munkából a gondozottak is kivették a részüket. Misi bácsi – ahogy a gyerekek Szabó Mihályt, az egyesület egyik tagját hívják – arról beszélt, miért találta ki ezt a programot: „Zavarban vagyunk, ha sérült emberekkel találkozunk az utcán vagy a villamoson. Ők is érzik ezt, ezért hálásak, ha nyitunk feléjük.” A gyerekek nagyon közvetlenek, megszólítanak minket, barátkoznak velünk. Az önkéntesek többsége még sosem volt ilyen környezetben, kicsit féltek, de mint mondták, hatalmas élményt jelentett nekik ez a délután.

Zsuzsi, az egyik gondozott kislány, mikor elment mellettünk, megállapította az egyenpólós önkéntesekről: „Ti felkiáltójelek vagytok!” Talán nem is tudta, milyen igaza van.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd

Galéria

2009. május 22. - Építkezés 2009. május 22. - Építkezés

Szeretetszolgálat

Magyar Református Szeretetszolgálat

CímerünkMagyar Református Egyház címere